Cantareata de muzica populara din satul nostru - daţi clic pe titlu



Nu mica mi-a fost mirarea atunci cand mergand in vizita pastorala pe la casele credinciosilor nostri, cu prilejul Postului Adormirii Maicii Domnului, sa intalnesc la casa Fam. Raciula, pe d-na Raciula Mariana, cantareata de muzica populara din satul nostru. Din discutia avuta am aflat ca d-na Mariana canta si incanta pe cei care o asculta sub pseudonimul de Cauesteanu, reflectand apartenenta "sufleteasca" la comunitatea noastra. Spun acest lucru intrucat dumneaei este plecata din tara de aprox. 8 ani de zile, fiind stabilita in Grecia. Bucuria a fost mare atunci cand am aflat ca in ziua Adormirii Maicii Domnului, dupa Sf.Liturghie d-na Mariana v-a sustine un concert de muzica populara la Caminul Cultural din comuna Scheia, ocazie cu care isi va lansa si primul album de muzica populara.
Ne onoreaza cei care fac cinste satului nostru. Dumnezeu sa va ajute in misiunea d-voastra de a duce un strop de traditie romaneasca in vestita Grecie.


Puteti citi mai jos articolul despre artista noastră preluat de pe site-ul: www.ziaruldeiasi.ro

Dupa opt ani in Grecia, o ieseanca lanseaza albumul "Amara strainatate"

Autor: Claudia CRAIU
Data publicarii: 12/08/2008

O ieseanca care locuieste in Grecia de opt ani a venit de curind acasa pentru a-si lansa primul album de muzica populara. Mariana Cauesteanu Raciula va lansa "Amara strainatate" pe 15 august, de la ora 15.00, in caminul cultural al satului Scheia. Ea a deschis aseara, in aceeasi locatie, si o expozitie cu obiecte traditionale, unele vechi de peste 150 de ani, pe care le-a adunat de la sateni.

Dupa opt ani de munca, ca menajera, in Grecia, Mariana Cauesteanu Raciula si-a implinit visul: isi va lansa primul album de muzica populara: "Amara strainatate". "Am ales acest nume pentru ca strainatatea nu este deloc dulce, desi pare asa. Albumul, realizat cu ajutorul casei de discuri Kripton de la Pascani, contine 12 melodii, realizate pe versuri scrise de mine plus alte doua piese instrumentale", spune ea.

Lansarea va avea loc pe 15 august, de la ora 15.00, in sediul caminului cultural din satul Scheia. De ce a ales aceasta locatie? Pentru ca ea este nascuta in satul Cauesti, comuna Scheia.

Mariana iubeste muzica populara de mica, clasa intiia absolvind-o la Colegiul de Arta "Octav Bancila". A urmat cursurile Scolii Populare de Arta, a colaborat cu formatia "Doina Carpatilor", a facut parte din mai multe ansambluri, precum Regionala CFR sau cea a RATC-ului de pe vremuri. A participat la numeroase festivaluri insa nu a reusit sa obtina niciodata locul I. Cu toate acestea, dupa desfiintarea "Doinei Moldovei" dar si din ratiuni financiare si dupa un esec in afaceri a fost nevoita sa plece din tara. A ales Grecia si bine a facut. Chiar daca munceste de opt ani ca menajera, Mariana nu a renuntat la muzica, dimpotriva. "Cint pentru comunitatea romanilor din Atena. Ambasada Romaniei de aici ma invita mereu la spectacolele si actiunile culturale organizate pentru romani. Am cintat chiar si cu Luminita Anghel, cu Carmen Serban, Nicu Paler si Nicolae Guta. Pe linga toate acestea, am organizat, cinci ani la rind, revelioane pentru romanii de aici", povesteste ea.

Mariana a reprezentat Romania la doua festivaluri internationale organizate la Atena. "La unul am avut un moment special, cu si despre obiceiurile de iarna de la noi: ursul si capra. Am lucrat doua luni la costume. Romanilor nu le-a venit sa creada ca au avut ocazia de a revedea aceste obiceiuri iar grecii au fost extrem de incintati de noutatea si frumusetea lor. Am avut ocazia sa particip si la Festivalul International «Toti impreuna», unde am ocupat locul al VI-lea", mentioneaza Mariana Cauesteanu.

Iubeste atit de mult portul popular romanesc si traditiile incit, in doar opt zile - ea a ajuns in tara pe 4 august - a reusit sa stringa zeci de obiecte vechi de cind lumea. A cules de la satenii din Scheia o ie veche de 150 de ani, un sfesnic de 120 de ani, o suveica si o lopatica pentru tesut de peste 150 de ani. Toate aceste obiecte pot fi vazute la caminul cultural din satul Scheia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cuvânt la Naşterea Maicii Domnului - Sfânta Marie Mică

Icoanele praznicale așezate pe catapeteasmă

Petru Bîrsan - epitropul nostru drag ne-a parasit...1940-2011