"Sfantul Pantelimon" - hram la parohia Dobrovat-Moldoveni

Aceasta zi deosebita a Sfantului Pantelimon, a prilejuit momente de bucurie duhovniceasca la Biserica din Dobrovat Moldoveni, parohie pastorita de prietenul meu pr. Ovidiu Ioan Sarghie. Am participat la Sfanta Liturghie oficiata de un sobor alcatuit din 12 preoti. Dupa Sf. Liturghie a urmat cuvantul de invatatura si agapa frateasca. Felicitari parintelui paroh pe aceasta cale pt. organizarea deosebita in aceasta zi de sarbatoare. In continuare cateva reflectii la ziua Sf. Pantelimon...
Sfantul Pantelimon face parte din tinerii mucenici ai lui Hristos, traind intre anii 284-303, pe vremea imparatilor Diocletian si Maxentiu - prigonitori ai crestinilor. Sfantul numit Pantoleon ("cel in toate puternic") la nastere, din parintii sai Evstorghie si Euvula, avea sa primeasca mai tarziu, intr-o descoperire dumnezeiasca numele de Pantelimon ("cel preamilostiv).  Stim despre Pantoleon ca de mic copil, dupa moartea mamei sale care era crestina, este incredintat de tatal sau (pagan) unui anume Eufrosin care era medic. Calitatile invatacelului au atras atentia imparatului Maximiam care doreste sa il aduca medic la curtea sa.
Intre timp are loc intalnirea tanarului Pantoleon cu preotul Ermolae, care era si medic. Acesta ii vorbeste despre Hristos, Adevaratul Doctor al trupurilor si al sufletelor. Este patrus de noua invatatura si dupa ce invie un copil mort datorita unei muscaturi de sarpe, vine la Ermolae si este botezat crestin. Ulterior Pantoleon vindeca un orb, iar tatal sau care era pagan se converteste si este increstinat.
Chemat la imparat ca sa dea socoteala despre modul in care a vindecatpe acel orb, Pantoleon ii cere imparatului sa ii aduca un bolnav paralizat si sa cheme si preotii sai pagani sa se roage si sa il faca sanatos. Acestia nu reusesc acest lucru, insa Pantoleon invocand numele Lui Hristos il vindeca pe acel paralizat, infuriind si mai tare pe imparat care porunceste sa fie chinuit. Peste toate trece cu nadejdea muceniciei... in timpul chinurilor Hristos i se descopera in chipul preotului Ermolae si il intareste schimbandu-i si numele din Pantoleon in Pantelimon. Peste toate trece cu ajutorul Lui Hristos, dar la porunca imparatului i se taie capul in anul 303.
Asa s-au sfarsit cei 19 ani de viata ai adolescentului Pantelimon, cel care a inteles profund valoarea vietii duhovnicesti. A ratat ocazia devenirii profesionale la curtea imparatului lumesc, insa a castigat cununa la curtea Imparatului Ceresc.
O viata de tanar crestin care nu a necesitat ani de cercetare si experiere, ani de formulari si crezuri interioare, ani de credinta sau indoiala, pentru a fi demn de marturisirea adevaratului Dumnezeu - o viata de copil care l-a trait pe Hristos asa cum putini dintre noi astazi o mai putem face.
Ce a avut deosebit Pantelimon si noi nu putem avea?, Cum a ajuns la o astfel de traire un tanar care pentru alti tineri de aceeasi varsta astazi poate parea un "nebun"?
Raspunsul cred ca este in chemarea Mantuitorului Hristos: "- Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-mi urmeze Mie!" Sfantul Pantelimon a inteles aceasta chemare. Interesant este faptul ca atunci cand cineva doreste ca sa atraga de partea sa oameni, grupari de oameni, etc. le prezinta aproape intotdeauna avantajele de care se vor bucura. Atunci cand Hristos a vrut ca oamenii sa IL urmeze le-a spus: "Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine... " Asadar atunci cand altii iti prezinta avantaje, Hristos iti prezinta greutatile, necazurile, ispitele care te asteapta pe calea uceniciei. Si ce este mai frumos decat sa-ti faci un scop in aceasta viata ca cel al Sfantului Pantelimon.... Dumnezeu sa ne binecuvinteze!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cuvânt la Naşterea Maicii Domnului - Sfânta Marie Mică

Icoanele praznicale așezate pe catapeteasmă

Petru Bîrsan - epitropul nostru drag ne-a parasit...1940-2011