Sf.Ioan Iacob de la Neamt - in mijlocul enoriasilor parohiei Frenciugi

Timp de două zile, parohia Frenciugi din Protopopiatul Iaşi 2 a fost loc de pelerinaj pentru credincioşii care au evlavie la Sf. Ioan Iacob. Încă de sâmbătă după-amiază a fost adusă în Biserica "Sf. Împ. Constantin şi Elena" o părticică din moaştele acestui sfânt.
În parohia Frenciugi din Protopopiatul Iaşi 2 a fost adusă sâmbătă racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ. Moaştele au fost aduse, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de la Biserica "Sf. Ioan Iacob de la Neamţ" de pr. prof. Viorel Laiu, spiritual în cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi", şi au fost întâmpinate de pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, alături de soborul de preoţi. "După ce sfintele moaşte au fost aşezate în biserică s-a oficiat Acatistul Sfântului Ioan Iacob şi o slujbă de mulţumire pentru binefacerile primite asupra noastră. Părintele protopop Vilie Doroşincă a ţinut un cuvânt de folos în care a vorbit despre importanţa cinstirii sfinţilor, a Sfântului Ioan Iacob cu precădere. Apoi a avut loc slujba Privegherii, la finalul căreia pr. prof. Viorel Laiu a punctat câteva aspecte din viaţa Sfântului Ioan Iacob", ne-a relatat pr. paroh Ioan Alexandru Figher.
"Sfântul Ioan m-a ocrotit şi m-a ajutat"
Programul liturgic a continuat la miezul nopţii cu Taina Sfântului Maslu în cadrul căreia s-au citit rugăciuni pentru izbăvire de boală. Atât la Priveghere, cât şi la slujba săvârşită la miezul nopţii au participat numeroşi credincioşi. Ieri-dimineaţă, începând cu ora 6:00, s-au oficiat slujba Acatistului Sfântului Ioan Iacob, Ceasurile şi Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană le-a dat un grup de elevi ai Seminarului "Veniamin Costachi". La ora 12:00 a avut loc sfinţirea troiţei aflate în poarta bisericii parohiale, care a fost urmată de o agapă frăţească. "Acest pelerinaj reprezintă un prilej de a mulţumi Sfântului Ioan Iacob pentru că m-a ocrotit şi m-a ajutat în cei cinci ani cât am făcut Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Pentru credincioşii din parohie venirea sfintelor moaşte reprezintă un motiv în plus de a apăra credinţa într-o zonă misionară cum este aceasta", a mai adăugat pr. paroh Ioan Alexandru Figher.

sursa: www.ortodoxiepenet.blogspot.com

Momente deosebite de rugaciune... am avut bucuria de a-l avea aproape pe Sf.Ioan Iacob, duminica 3 octombrie 2010, participand la slujba Sfintei Liturghii oficiata la parohia Frenciugi, de un sobor de preoti in frunte cu Pr.Staret Arhimandrit Vichentie Lupu de la M-rea Rafaila - Vaslui. Sfantul Ioan Iacob mi i-a adus aproape si pe Pr. Viorel Laiu - fost profesor si spiritual pe vremea cand eram seminarist si pe d-nul pedagod Ion Lariu; asadar Sf.Ioan Iacob nu a sosit singur la Frenciugi, ci mi-a adus aproape oameni de care imi aduc aminte cu drag. Bucurie a fost in sufletul meu avand-ul aproape pe Sfantul care ne-a calauzit pasii in viata de seminar, bucurie a fost si in sufletul femeilor care m-au urmat la acest pelerinaj - Janeta Florea, Rodica Barsan, Valeria Afrasanei si Profira Lazar.
Adresez si eu sincere felicitari proaspatului parinte paroh Ioan si ii doresc ca ravna de inceput de parohiat sa perpetueze de-a lungul timpului.
Arhimandrit Vichentie Lupu - M-rea Rafaila
Diaconul Parintelui Arhimandrit
Eu, Pr.Prof. Viorel Laiu, Pr.Teodor Barbieru (parohia Draguseni)
Moastele Sf.Ioan Iacob spre inchinare in Biserica
Sfintirea Troitei amplasate la intrarea in curtea Bisericii
"Cautatoarele" de Hristos din parohia noastra
Alaturi de Pr.Prof. Viorel Laiu, ped. Ion Lariu si seminaristi nemteni

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cuvânt la Naşterea Maicii Domnului - Sfânta Marie Mică

Icoanele praznicale așezate pe catapeteasmă

Petru Bîrsan - epitropul nostru drag ne-a parasit...1940-2011