Hirotonie de preot la parohia "Sf.Gheorghe" - Scheia

Ziua de 13 martie 2011, nu a avut nici o tenta negativa, asa cum exista in perceptia unora din superstitiosii neamului nostru, ci dimpotriva a fost zi de mare sarbatoare si bucurie, amestecata cu o oarecare nuanta de nostalgie, pentru enoriasii parohiei “Sf.Gheorghe”, pentru noul preot hirotonit astazi in Biserica parohiala din sat, in persoana Pr. Bogdan Florea, dar si pentru mine, cel care timp de un an si aproape trei luni de zile am suplinit aceasta parohie.
Duminica Ortodoxiei, a fost ziua in care PS Calinic Botosaneanul a fost primit cu bucurie in mijlocul comunitatii scheiene; o zi pregatita de o mana de oameni activi, implicati in viata religioasa a comunitatii de la “Sf.Gheorghe”, sub indrumarea si sfaturile PC. Pr. Protopop Vilie Dorosinca. Ziua asteptata a sosit, iar noi (adica comunitatea de credinciosi ortodocsi, pr. Bogdan Florea – viitorul paroh si cu mine), ne-am vazut asteptandu-l in fata Bisericii, cu Sf. Evanghelie si Sf. Cruce, cu flori, dar mai ales cu emotie, pe arhiereul nostru… care a sosit insotit de PC.Pr. Protopop, de un ieromonah si de doi diaconi.
Odata primirea facuta, am pasit in Sfanta Biserica, care se facea parca neincapatoare, nu doar datorita numarului mare de credinciosi prezenti si micimii spatiului interior, ci si solemnitatii momentului care urma… hirotonia parintelui Bogdan din treapta de diacon, in treapta de preot slujitor al acestei comunitati.
Dupa rugaciunile incepatoare rostite in fata Altarului si a catapetesmei (monument istoric), am pasit alaturi de Preasfintitul Calinic in Sfantul Altar, care de data aceasta a devenit fizic neincapator.
Liturghia Sf. Vasile cel Mare a inceput… iar emotiile cresteau cu fiecare moment care ne apropia de momentul devenirii diaconului Bogdan, al transformarii sale, in parintele Bogdan, prin invocarea Sfantului Duh de catre Preasfintia Sa.
Punctul culminant al Liturghiei odata depasit, prin hirotonia in treapta de preot a parintelui Bogdan, au urmat cuvintele de sfarsit, care… nu au fost putine.
Parintele protopop a dat citire Pastoralei Sf. Sinod de la Duminica Ortodoxiei, continuand apoi cu citirea deciziei de instalare a Pr. Bogdan Florea ca paroh la “Sf.Gheorghe”… a urmat cuvantul meu ca preot suplinitor la sfarsit de “interimat”, apoi cuvantul noului paroh. La final PS Calinic Botosaneanul, a punctat deosebit de miscator pentru cei prezenti la acest moment, cateva detalii cu privire la importanta cinstirii sfintelor icoane si a Sfintei Crucii. Evenimentul de astazi s-a incheiat cu o agapa oferita celor prezenti de familia parintelui nou hirotonit.
Parinte Bogdan… Dumnezeu sa va daruiasca o preotie lucratoare si mantuitoare, asa cum ati cerut!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cuvânt la Naşterea Maicii Domnului - Sfânta Marie Mică

Icoanele praznicale așezate pe catapeteasmă

Petru Bîrsan - epitropul nostru drag ne-a parasit...1940-2011